Hoe implementeer je Zero Trust netwerktoegang in een farmaceutisch bedrijf?

Hoe implementeer je Zero Trust netwerktoegang in een farmaceutisch bedrijf?
Geschreven door Marcel Martens op 22-07-2024

Zero Trust netwerktoegang implementeren in een farmaceutisch bedrijf is een proces dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist. Het omvat het opzetten van een netwerkarchitectuur die geen enkele gebruiker of apparaat automatisch vertrouwt, ongeacht of ze zich binnen of buiten het netwerk bevinden. In plaats daarvan wordt elke poging tot toegang tot het netwerk gecontroleerd en gevalideerd.


Waarom is Zero Trust belangrijk voor farmaceutische bedrijven?


Farmaceutische bedrijven hebben vaak toegang tot gevoelige informatie, zoals patiëntgegevens en onderzoeksresultaten. Deze informatie kan zeer waardevol zijn voor cybercriminelen, waardoor deze bedrijven aantrekkelijke doelen zijn voor aanvallen.


Bovendien kunnen farmaceutische bedrijven, vanwege de aard van hun werk, te maken krijgen met unieke beveiligingsuitdagingen. Bijvoorbeeld, ze kunnen werken met externe onderzoek partners die toegang nodig hebben tot hun netwerk, of ze kunnen apparaten hebben die op afstand toegang nodig hebben tot het netwerk voor onderzoeksdoeleinden.


Zero Trust kan helpen om deze uitdagingen aan te pakken door ervoor te zorgen dat elke poging tot toegang tot het netwerk wordt gecontroleerd en gevalideerd, ongeacht de bron.


Hoe implementeer je Zero Trust in een farmaceutisch bedrijf?


Stap 1: Begrijp je netwerk



De eerste stap bij het implementeren van Zero Trust is het begrijpen van je netwerk. Dit omvat het in kaart brengen van alle apparaten, gebruikers en applicaties die toegang hebben tot je netwerk, evenals de gegevensstromen tussen hen.


Je moet ook begrijpen hoe deze elementen met elkaar communiceren en welke beveiligingsmaatregelen momenteel op zijn plaats zijn. Dit zal je helpen om eventuele zwakke punten in je huidige beveiligingsopstelling te identificeren en te begrijpen waar je Zero Trust-principes moet toepassen.


Stap 2: Definieer je beveiligingsbeleid


De volgende stap is het definiëren van je beveiligingsbeleid. Dit beleid moet duidelijk aangeven wie toegang heeft tot welke bronnen, onder welke omstandigheden en hoe die toegang wordt gecontroleerd en gevalideerd.


Je beveiligingsbeleid moet ook bevatten hoe je omgaat met incidenten, zoals pogingen tot ongeautoriseerde toegang of beveiligingsinbreuken. Dit zal helpen om ervoor te zorgen dat je snel en effectief kunt reageren op eventuele problemen.


Stap 3: Implementeer je Zero Trust-architectuur


Na het definiëren van je beveiligingsbeleid, is de volgende stap het implementeren van je Zero Trust-architectuur. Dit omvat het instellen van de nodige technologieën en processen om je beleid te ondersteunen.


Dit kan onder meer het implementeren van netwerksegmentatie omvatten om de toegang tot verschillende delen van je netwerk te beheersen, het instellen van multi-factor authenticatie om de identiteit van gebruikers te verifiëren, en het instellen van geautomatiseerde systemen om toegangspogingen te controleren en te valideren.


Stap 4: Continue monitoring en verbetering


Zero Trust is geen eenmalige oplossing, maar een voortdurend proces van monitoring en verbetering. Je moet voortdurend je netwerk en je beveiligingsmaatregelen controleren om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn en om eventuele nieuwe bedreigingen te identificeren.


Je moet ook regelmatig je beveiligingsbeleid en -procedures herzien en bijwerken om ervoor te zorgen dat ze nog steeds relevant en effectief zijn. Dit kan onder meer het regelmatig trainen van je personeel in beveiligingspraktijken en het bijwerken van je technologieën en processen om te blijven voldoen aan de nieuwste beveiligingsnormen en -best practices.


Conclusie


Zero Trust is een krachtig beveiligingsconcept dat kan helpen om de beveiliging van farmaceutische bedrijven te verbeteren. Door het implementeren van Zero Trust-principes, kunnen deze bedrijven hun gevoelige informatie beter beschermen en de kans op beveiligingsinbreuken verminderen.


Hoewel het implementeren van Zero Trust een uitdaging kan zijn, kan het met de juiste planning en uitvoering een effectieve manier zijn om de beveiliging van je netwerk te verbeteren en je bedrijf te beschermen tegen zowel interne als externe bedreigingen.


Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Wij hebben voor verschillende bedrijven in diverse branches Zero Trust succesvol geïmplementeerd. Wil je weten wat wij voor jullie kunnen betekenen?


Neem contact op     Plan een kennismakingsgesprek via Teams


Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een korte kennismaking via Teams, dan hebben we er een gezicht bij en kunnen we als er een klik is een vervolgafspraak inplannen. 


Hopelijk spreken we elkaar snel.


Groet, 

Marcel Martens


Hoe implementeer je Zero Trust netwerktoegang in een farmaceutisch bedrijf?
Marcel Martens 22 juli 2024

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Hoe implementeer je Zero Trust netwerktoegang in een energiebedrijf?