De wereld is zich aan het ontwikkelen en waar het bij ontwikkeling allemaal om draait, is het verbeteren van de levensstandaard. Er was een tijd dat het gebruik van kabels en andere materialen normaal was om vele machines met elkaar te verbinden. Tegenwoordig wordt dit gezien als achterhaald. Reeds in de jaren negentig zijn er vernieuwingen aangebracht in het verbinden zonder gebruik te maken van kabels. Dat heeft geleid tot de term draadloze ‘verbinding’. Ik durf te wedden dat je je kunt herinneren dat er een tijd was waarin twee machines, zoals telefoons, werden verbonden met behulp van infrarood. Toen werd het geüpgraded naar het gebruik van Bluetooth en vandaag de dag naar een geavanceerder medium. Je hoort het woord wifi vaker wel dan niet, toch? Ja, dat klopt, ik zie dat je dat erkent. Het kan zijn dat je je nooit hebt afgevraagd wat het eigenlijk betekent, maar ik weet zeker dat je wel weet dat de waarde ervan groter is dan de betekenis van het woord. Wifi is een acroniem voor ‘wireless fidelity’. Wifi is een draadloze netwerktechnologie die gebruikt wordt voor lokale internetnetwerken en apparaten op basis van de IEEE 802.11-standaard.
Hoe werkt een wifi-systeem?
Je hebt wellicht al ervaren hoe snel wifi is, maar het is ongelofelijk om je daarbij ook nog te kunnen vertellen dat het zorgt voor een supersnelle internetverbinding die zo snel is dat je je dat niet eens kunt voorstellen. Er zijn drie belangrijke elementen die nodig zijn voor het functioneren van een wifi-systeem: een router, een radiosignaal en een antenne. Het zijn de radiogolven die een wifi-netwerk mogelijk maken. Deze moeten dus aanwezig en krachtig zijn. Je hoeft je tegenwoordig geen zorgen meer te maken over de wifi-kaart, omdat deze meestal al is ingebouwd in de apparaten die je vandaag de dag kunt krijgen. De wifi-verbinding is echter beperkt tot het dekkingsgebied van de installatie. Zolang je binnen het dekkingsgebied bent, heb je er toegang toe en daarmee kun je op elk moment toegang krijgen tot alles wat je maar wilt op het internet.
Dankzij de beschikbaarheid van het wifi-netwerk is het nu eenvoudiger om afhankelijk van de dekking verbinding te maken met een groot aantal mensen binnen een bibliotheek, campus, resort, school, huis, espressowinkel en zelfs binnen een gemeenschap. Geweldig toch? Het is nog geweldiger voor bedrijven die er gebruik van maken om het werk makkelijker te maken en om een gunstige omgeving voor hun klanten te creëren.
Nog steeds werkt het zo, de antenne en de routers zijn verantwoordelijk voor het uitzenden van de radiosignalen en de signalen worden dan opgepikt door de wifi-ontvangers. Voorbeelden van wifi-ontvangers zijn mobiele telefoons, pc’s en tablets die veelal voorzien zijn van ingebouwde wifi-kaarten. Zodra het apparaat (wifi-ontvanger) een signaal ontvangt binnen het bereik van 30-45 meter van de wifi-router, vraagt het apparaat om een onmiddellijke verbinding en kan er om een wachtwoord worden gevraagd (als het wifi-netwerk over een wachtwoord beschikt). Het bereik van de wifi hangt af van de omgeving en het bereik binnenshuis of buitenshuis. De wifi-kaarten lezen de signalen en creëren een internetverbinding tussen de gebruiker en het netwerk. De snelheid van het apparaat dat gebruik maakt van de wifi-verbinding neemt toe naarmate de computer dichter bij de hoofdbron komt en de snelheid neemt af naarmate de computer zich verder verwijdert van de plaats waar het netwerk zich bevindt.
Normen voor wifi-technologie
Sinds de evolutie van wifi ontwikkelt het zich met behulp van de IEEE 802.11-normen, aangevuld met lettertekens om zich te onderscheiden. De variant van de technologie wordt aangeduid met letters en dit houdt in dat nieuwe technologieën worden geleverd met verschillende (meestal hogere) snelheden, radiofrequenties en andere specificaties die van toepassing zijn. De standaarden zijn als volgt:
- 802.11a: werd gelanceerd in 1999 en maakt gebruik van 5 GHz (gigahertz) transmissie met een 54 Mbps (megabits per seconde) draadloos snelheidsbereik. Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat 2.4 GHz nu het meest gebruikelijk is, maar het verdient soms de voorkeur om de 5 GHz-band te gebruiken vanwege de lagere belasting die erop staat. Dat betekent dat je betere prestaties krijgt voor activiteiten zoals video- en spraakoverdracht. Het is niet aan te raden om deze standaard thuis te gebruiken omdat de benodigde radio zeer duur is. Daarom ondersteunen de meeste apparaten die bedoeld zijn voor de directe consument dit niet. Dus, als je thuis wifi wil installeren, kies daar dan niet voor.
- 802.11b: deze standaard werd ook gelanceerd in 1999. In feite zou het de eerste op de lijst moeten zijn. Een upgrade hiervan is 802.11a. Het wordt beschouwd als de minst dure wifi-standaard, maar het is ook de langzaamste. Daarom is de transmissiesnelheid 11 Mbps en maakt het gebruik van de 2.4 GHz frequentieband. Vroeger was het de aanbevolen standaard voor thuisgebruik vanwege de lage kosten ervan, maar er zijn inmiddels nieuwe alternatieven.
- 802.11g: deze technologie werd gelanceerd in 2003. Het wordt door zijn snelheid direct het eerste alternatief voor de 802.11b. Hoewel dezelfde frequentieband van 2,4 GHz wordt gebruikt, beschikt het over een draadloze transmissiesnelheid van 54 Mbps (zoals aangegeven). Je moet echter wel weten dat hij in de echte wereld een transmissiesnelheid van 24 Mbps biedt.
- 802.11n: dan nu het gesprek van de dag. Dit is de meest voorkomende standaard in de huidige markt. Het werd gelanceerd in het jaar 2009. Het dient ook als tweede alternatief voor de 802.11b en als eerste alternatief voor de 802.11g-standaard. Het heeft een combinatie van zowel 2.4 GHz als 5.0 GHz frequentiebanden. Er is dus ruimte om te schakelen. De draadloze overdrachtssnelheid ligt theoretisch op 140 Mbps. Ongelofelijk, vind je niet? En dit is niet het einde.
- 802.11ac: dit is de update van de vorige versies. Het werd geüpgraded in 2014. Net als de 802.11n heeft het twee frequenties (2,4 GHz en 5,0 GHz) voor het schakelen. Theoretisch wordt een maximumsnelheid van 7 Gbps verwacht. Hoewel dit in de praktijk niet haalbaar is, is het zeker niet hetzelfde als de snelheid van de vorige versie. De werkelijke snelheid ligt dicht bij 1,3 Gbps. De eerste 802.11ac-routers werden volgens een bron al in januari 2012 op de markt gebracht, maar de standaard is nog in opkomst.
- 802.11ax: dit is de laatste versie van de wifi-standaarden. Het werd geïntroduceerd in het jaar 2019. Meer zoals de twee voorgaande versies (802.11ac en 802.11n) werd het ontwikkeld om zowel over 5.0 GHz als 2.4 GHz frequentiebanden te beschikken. Maar het is wel supersnel en een echte verbetering ten opzichte van de vorige versies. Het heeft de snelheid van een 10-12 Gbps draadloze transmissie. Een echte aanrader voor bedrijven en campussen.
Om deze normen eenvoudiger te kunnen begrijpen, heeft de Wi-Fi Alliance in 2018 echter een stap gezet om deze standaarden te hernoemen. De 802.11ax werden toen later gelabeld als Wi-Fi 6, terwijl 802.11ac, 802.11n, 802.11g, 802.11a en 802.11b respectievelijk Wi-Fi 5, 4, 3, 2 en 1 werden.
Opmerking: er zijn andere versies die nog moeten worden gelanceerd, zoals 802.11be (Wi-Fi 7).
Wi-Fi as a Service
Al sinds het begin van de jaren ’90 wordt de netwerkdienst over het algemeen aangeduid als “managed network service” (MNS). De betekenis hiervan is dat de dienst wordt verleend in het beheren van jouw gehuurde of aangeschafte apparatuur, meestal een uitbestede beheerdienst. De beheerde wifi-netwerkserviceprojecten kunnen variëren, maar meestal gaat het om monitoring van en beheer op afstand van de netwerkservice. In sommige gevallen omvat dit ook de installatie, het volledig kant-en-klare product en de aanschaf van netwerkapparatuur, zoals routers, firewalls, switches, enzovoort.
Tegenwoordig klinkt het gebruik van dezelfde terminologie voor dezelfde dienst nogal belachelijk. Dit komt vooral omdat het type verbinding vandaag de dag anders is dan in de jaren ’90. Daarom wordt vandaag de dag het woord ‘Wi-Fi as a Service’ (ook bekend als WaaS) gebruikt. Kijk er niet van op als je het onder de naam ‘Wireless as a Service’ tegenkomt. Veel nieuwe bedrijven hebben het belang van wifi ingezien en zijn op zoek naar manieren om het in te richten binnen hun bedrijven. Sommige gevestigde bedrijven proberen hun bestaande wifi-netwerk te moderniseren. Zij zijn op zoek naar een dienst die bekend staat als ‘Wi-Fi as a Service’. Ik weet zeker dat je weet wat WaaS betekent. Ik zie dat je ‘Ja’ zit te knikken ter bevestiging.
De diensten die worden aangeboden door Wi-Fi as a Service zijn zeer geavanceerd. Dit is één van de redenen waarom veel bedrijven de voorkeur zullen geven aan een betrouwbare professional om het voor hen af te handelen. Bovendien neemt het de rompslomp uit handen die gepaard gaat met het aanschaffen van apparatuur, wat kan leiden tot extra budget voor de transportkosten voor het bedrijf evenals voor andere complicaties die zich kunnen voordoen wanneer je het zelf doet.
Basistermen in Wi-Fi as a Service
Design: bepaalt de vereiste wifi-structuur, de hoeveelheid Access Points, de grootte van de Access Points, het type strategische antenne dat zal worden gebruikt, de geschikte locatie en de configuratie-instellingen van de benodigde apparatuur. Zoals je kunt zien, kan het eenvoudig zijn en ook zeer complex zijn. Dit is afhankelijk van de aard van het project.
Installatie: dit omvat de installatie van de ontwikkelde apparatuur voor de netwerken, waaronder kabels, Access Points (AP’s), schakelaars, kabels, stroomvoorziening, vereiste poorten, Telcom-kasten, enz. Het wifi-ontwerp wordt gebruikt bij het rangschikken van de hardware en bij de aanbesteding, omdat het eerder is vastgesteld op basis van metingen die de daadwerkelijk gewenste wifi-dekking bij de best haalbare snelheid geven.
Internetconnectie: de internetdienstverlening kan worden uitgevoerd door de bestaande internetdienstverlening van de zakelijke onderneming te scheiden. De dienst kan ook worden gedeeld met het bestaande internet, dat kan worden afgesplitst van het officiële netwerk door middel van configuratie-instellingen voor netwerkapparatuur.
Soorten Wi-Fi as a Service
Er zijn verschillen in de soorten diensten die vereist zijn voor de zakelijke onderneming of de consument van Wi-Fi as a Service. Een meer vereenvoudigde terminologie kan echter worden gebruikt om het uit te leggen. De types vertegenwoordigen het bereik van volledig tot nul (verkoop van wifi-apparatuur). Dit zijn ze:
Volledige Wi-Fi as a Service:
Dit is een volwaardige dienstverlening. Dat wil zeggen, alle benodigde diensten om van ‘geen wifi’ of ‘verouderde wifi’ naar ‘geïnstalleerd wifi-netwerk’ te gaan. De diensten die hier worden geleverd zijn:
- Wifi-ontwerp
- Pre-installatie onderzoek: dit heeft betrekking op een voorspellende en een site-survey voor de wifi-netwerkdienst.
- Projectmanagement: dit houdt in dat jij als beheerder optreedt voor de benodigde apparatuur en diensten, zodat er geen overdaad of tekort zal zijn.
- Installatie
- Post-installatie check: dit heeft betrekking op het kruiselings controleren van de geplande projectdoelstelling en of deze is bereikt na de installatie.
- Besturing en beheer: dit heeft te maken met de besturing van het wifi-netwerk, maar ook met het beheer van het netwerk aangezien het voor onderhoudsdoeleinden wordt gebruikt. Dit betekent dat het voor jou wordt gemonitord in geval van een technische fout of uitval van een Access Point; dat er regelmatig onderhoudswerkzaamheden aan het wifi-netwerk worden uitgevoerd en dat vragen en problemen voor jou worden opgelost; en dat er beveiligingspatches worden toegepast en dat firmware wordt geïnstalleerd op basis van het onderhoudsschema.
Het pakket bestaat uit het vanaf de grond opbouwen van een nieuw wifi-netwerk. Uiteraard begint het met het ontwerp en omvat het vervolgens alle andere benodigde diensten. Dat betekent dat je jezelf niet hoeft te bekommeren om de aankoop van de volgende zaken:
Access Points (AP’s) hebben verschillende modellen en het selecteren van het juiste model voor je wifi-toepassing kan lastig zijn. Het complete pakket van Wi-Fi as a Service zal je daarom helpen bij de aanschaf van het juiste Access Point voor je netwerk, in de benodigde hoeveelheid en kwaliteit. Daarnaast zal een ideale plaatsing van de Access Points worden opgenomen in het volledige Wi-Fi as a Service-pakket, hoewel het de meest voorkomende werkwijze is om de Access Points onder het plafond te monteren, terwijl de draden erboven worden geplaatst, zal er altijd een passende aanpak worden toegepast op basis van jouw opzet.
Power over Ethernet (PoE) is een set van standaarden die ervoor zorgt dat data en gelijkstroom (DC) elektrisch vermogen tegelijkertijd via één enkele kabel worden verzonden. Het hoeft niet altijd nodig te zijn, omdat het optioneel is. Echter, wanneer het nodig is, wordt deze dienst ook aangeschaft binnen het volledige Wi-Fi as a Service-pakket. De beste van de drie methoden (Alternatief A, Alternatief B en 4PairPoE) zal worden gebruikt volgens de opzet van jouw wifi-toepassing en jouw wensen.
Ook zal de management- en monitoringsoftware die benodigd is voor je wifi worden geleverd wanneer je kiest voor dit volledige Wi-Fi as a Service-pakket. Zo wordt de stress van het regelen van de benodigde software en applicaties zoals spraak- en videotoepassingen, gasttoegangstoepassingen, bedrijfsapplicaties, bewakingssoftware, enz. bij je weggenomen, omdat dit wordt gedekt door de diensten die vallen onder het volledige pakket.
Elektriciteitskabels en switches zijn echter niet inbegrepen in de diensten die hier worden geleverd. Let op: deze producten zijn niet standaard inbegrepen in het volledige Wi-Fi as a Service-pakket. Echter alles is bespreekbaar maar dan komen we meer op netwerk infrastructuur terecht en dat is weer een heel ander onderwerp.
Kosten van het volledige Wi-Fi als service-pakket
Zoals je kunt zien, is er variatie in de soorten diensten die worden aangeboden voor het Wi-Fi as a Service-pakket. De kosten van deze dienst kunnen dan ook niet in één vaste prijsijst worden vastgelegd. Er zijn echter wel criteria voor de berekening van de kosten van elke dienst en dit is waar we hier naar zullen kijken.
De kosten voor het volledige Wi-Fi as a Service-pakket worden berekend voor de hardware en de Access Points. De hardwarekosten zijn afhankelijk van de hardware die voor de inrichting wordt gebruikt en er wordt een maandelijkse vergoeding voor in rekening gebracht. Voor de Access Points wordt gemiddeld een bedrag van € 50 per toegangspunt per maand in rekening gebracht. De maandelijkse kosten voor de beheersoftware, actief beheer en periodiek updaten bedragen 17,50 per Access Point. Laten we er van uitgaan dat je 10 Access Points in je bedrijf hebt. Dan komt het tarief op € 675 per maand voor de Access Points. De looptijd van het contract is 3 jaar. Kortom, je kosten dekken het ontwerp, de montage van de Access Points aan het plafond, de installatie, de implementatie, de bewaking, en ondersteuning tijdens de werkuren.
Voordelen
- Betrouwbaar voor bedrijven
- Moeilijk te hacken
- Geen hardware-investeringen nodig
- Wanneer hardware faalt, hoef je geen nieuwe aan te schaffen
- Geen investeringen in software
- Pro-actief beheer
- Inclusief ondersteuning
- Geen additionele kosten
- Periodieke updates
Nadelen
- Langetermijncontract
- Moeilijk in te stellen voor niet-professionals
Beheerde wifi
Het beheerde wifi-pakket komt zeer dicht in de buurt van het volledige WaaS-pakket. Het enige verschil is dat de Wi-Fi as a Service-dienstverlener niet helpt bij het aanschaffen van de benodigde hardware. Bedrijven die dit gebruiken kunnen zo besluiten om de kosten van de benodigde hardware zelf te bepalen en zo te kunnen overzien of ze besluiten om het monopolie op macht van de wifi-dienstverlener tegen te gaan en dat gedeelte in eigen beheer te houden. De diensten die worden geleverd zijn:
- Wifi-ontwerp en beveiliging
- Voorafgaand onderzoek
- Projectmanagement
- Installatie
- Onderzoek na installatie
- Werking en beheer
- Access Points
- Netwerkschakelaars
- Controllers
- Firewalls
Het is bekend dat de belangrijkste uitdaging waar de meeste bedrijven zoals die van jou mee te maken hebben, te maken heeft met het invoeren van het juiste wifi-ontwerp. Wanneer je daarentegen een abonnement neemt op het beheerde wifi-pakket, zul je jouw ideale wifi-netwerkset effectief kunnen inrichten. Desalniettemin krijg je met dit pakket de benodigde kennis en ervaring voor je wifi-netwerk. Zo kun je iedere vorm van paniek of onzekerheid met een gerust hart loslaten dankzij het beschikbaar stellen van software voor het beheer van de gebruikerservaring, realtime bedrijfsinformatie en monitoring.
Kosten voor beheerde wifi
De kosten voor dit pakket zijn vergelijkbaar met die van het volledige wifi-servicepakket, waar ik het eerder over heb gehad in dit artikel, met een kleine korting. De kosten voor de diensten worden gecontracteerd voor 3 jaar en er zijn 2 verschillende vormen. De kosten voor het beheer en de ondersteuning van de Access Points van jouw bedrijf bedragen €15. Dit zijn maandelijkse kosten per toegangspunt. Als je dus over 10 Access Points beschikt, bedragen de kosten € 150,- per maand. Ook wordt er een bedrag van € 17,50 per maand per Access Point in rekening gebracht voor de software die wordt gebruikt voor de monitoring en het beheer van de firmware-updates. Voor 10 Access Points is dat dus € 175,-. Totaal maakt dat € 325,- per maand.
Voordelen
- Betrouwbaar
- Tegengaan monopolie van de dienstverlener
- Garandeert dat de klant de controle heeft over het internetabonnement
- Kan niet makkelijk worden gehackt
Nadelen
- Aandeel van de controle kan de snelheid van de dienst verminderen
- Kan extra kosten voor een internetabonnement met zich meebrengen
- Er kan een conflict ontstaan tussen het management van de opdrachtgever en dat van de dienstverlener
Conclusie
Je hoeft alleen maar te begrijpen op welke manier de procedure wordt uitgelegd en je zal de gelijkenis zien in de pakketten van Wi-Fi as a Service. Nu je beter op de hoogte bent van wat Wi-Fi as a Service inhoudt en hoe je je bedrijf hiermee kunt uitbreiden, kun je het bij ons proberen. Je krijgt bij ons de beste service die je nergens anders kunt vinden!
Wi-Fi as a Service: types, kosten, voor- en nadelen